Liszt Ferenc Zeneiskola AMI és Tehetségpont
9022 Győr, Liszt Ferenc u 6.  Tel.: 0036 96 519-362  Email: iskola@lisztzeneiskola.hu
Aktuális Tanszakok Versenyek Hangversenyek Órarend Együttesek Események

 

Iskolánk Tehetségpont Comenius Szabályzatok Sajtó Fotók Linkek
 
Újságcikkek, hírek az iskolánkról
 

Ismét nemzetközi ütős siker

Simon Bence iskolánk korábbi növendéke Vilniusban 1. helyezést ért el.

A Litvániában, Vilniusban 2013. május 7-9. között megrendezett 5. Nemzetközi Ütőhangszeres Versenyen az amerikai, belga, litván, lengyel, lett, olasz és tajvani zsűritagok döntése alapján Simon Bence, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar BA 2. évfolyamos hallgatója a legmagasabb korcsoportban első helyezést ért el. A verseny nehézsége, hogy a hallgatók tudását komplex szempont szerint értékelték. A háromfordulós versenyen marimba, vibrafon, timpani és kisdob műveket kellett megszólaltatniuk. A hallgató felkészítő tanára: Dr. Szabó István.   Újságcikk itt ->

 
kisalfold.hu (2012. 06. 28.)
Győri díszközgyűlés Szent László tiszteletére...
A "birodalomépítő nagy királyra", Szent Lászlóra emlékezett szerdán Győr város díszközgyűlése.
...A város az ünnepen adta át elismeréseit azoknak, akik munkájukkal öregbítik Győr hírnevét, hozzájárulnak fejlődéséhez...

... Az érmet átvehette a 150 éves Liszt Ferenc Zeneiskola is a tehetséggondozás terén elért eredményeiért, Győr kultúrájához való hozzájárulásáért.

A teljes cikk itt olvasható

 
 

Győri tehetség: aranykeszkenő fuvolaszóval

Azt mondják, a tehetség az, aki többet tud annál, mint amit megtanult. A tizenegy éves győri kislány, Keszei Johanna a jelek szerint közülük való. Legutóbb második díjas lett a Jeney Zoltán országos fuvolaversenyen, elnyerve a versenybizottság különdíját. Szabadidejében „kockul" legszívesebben, s csoki fagyiból három gombócot eszik, ha éppen nem tiltják el tőle…

Gázserné Horváth Anna fuvolatanárnő tanítványával, Keszei Johannával.

Az ország legtehetségesebb fuvolás diákjai, a jövő fuvolaművészei versengtek nemrégiben Kaposvárott a VII. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen, ahol Keszei Johanna, a győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola ötödikese és a Liszt Ferenc Zeneiskola harmadikos diákja korcsoportjában az előkelő második díjat szerezte meg.

A helyezés értékét növeli, hogy e megmérettetést csupán háromévente rendezik meg. Az ország minden tájáról érkező mintegy 700 indulóból 77 jutott be a kétfordulós, háromnapos országos versenyre.

Gázserné Horváth Anna, a Liszt Ferenc Zeneiskola fuvolatanárnője örömmel számolt be az elért közös sikerről. 

          A kisalfold.hu cikke itt ->

                          Gázserné Horváth Anna fuvolatanárnő tanítványával, Keszei Johannával.

A döntőbe jutottak. A győri Liszt Ferenc Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézményt Johannán kívül négy növendék képviselhette az országos döntőben. Wendler Enikő (I. korcsoport, IV. helyezés, és a versenybizottság különdíja a kötelező mű kiemelkedő előadásáért – felkészítő tanár: Marosné Kovács Tünde), Bénes Dalma (II. korcsoport, IV. helyezés, fk. t.: Lizán Katalin), Gyarmathy Andrea (IV. korcsoport, IV. helyezés, fk. t.: Marosné Kovács Tünde) és Nagy Viktória (V. korcsoport, fk. t.: Beyer Viola Katalin). A zongorakísérők Simon Lívia és Domsi Géza voltak.

 
 
Liszt-ünnep

A 44. Ifjú Muzsikusok Fesztivál szolfézsversenyével nyílt meg a Liszt-év a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában péntek délután. Az ünnepségen felavatták a 200 éve született zeneszerző mellszobrát, melyet az egyik növendék édesapja ajándékozott az intézménynek. Az évforduló kapcsán egyébként számos programot rendeznek az iskolában, városi vetélkedők, koncertek és kirándulások színesítik a rendezvénysorozatot. A szobor avatásáról a videó itt ->

 
 

Diáklétszám. A Liszt Ferenc Zeneiskolában az idei tanévben ezer fölötti létszámmal számolnak. Interjú Szakács Erikával az intézet igazgatónőjével.

 
 

Amiben nagyok vagyunk: Országos elismerés Spiegel Mariannának, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola szolfézs-, zongora- és oboatanárának

 
 

Egyre többen tanulnak zenét... Győr - Válság ide vagy oda, az elmúlt évekhez hasonlítva jóval többen választják a zenei képzést, a hangszeres tanulást. A Liszt Ferenc Zeneiskolában az idei tanévben ezer fölötti létszámmal számolnak. A cikk további részlete itt

 
 
Győr - A japán nagykövet látogatása              2008. ápr. 27., vasárnap, 08.49.15

Győr - Nabekura Sinichi, Japán magyarországi nagykövete április 24-én tett látogatást Győrben. A nagykövetet Borkai Zsolt polgármester fogadta a Városházán…

Nabekura Sinichi, Japán magyarországi nagykövete és felesége, Nabekura Mikiko bemutatkozó látogatást tett Borkai Zsolt polgármesternél. A beszélgetés során a nagykövet Győr gazdasága iránt érdeklődött. Borkai Zsolt tájékoztatást adott a város gazdasági környezetéről, valamint az egyetemről, az egyetemen tervezett fejlesztésekről. Kiemelte, a városban erős a szakemberképzés, amely ugyancsak kedvezően befolyásolja a gazdasági életet.

Nabekura Sinichi kiemelte, 2009 egy fontos év lesz a japán-magyar kapcsolatok terén, hiszen a két ország először 140 éve vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot, és jövőre lesz 50 éve, hogy a világháború után újra felvette egymással a kapcsolatot.

Az elmúlt közel 20 évben – Budapest után Győr városa és intézménye,  a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és a benne működő Magyar-Japán Baráti Társaság győri tagozata nyújtotta a legtöbbet a japán kultúra megismertetésében, terjesztésében. Ezt állapította meg a Magyar-Japán Baráti Társaság vezetősége legutóbbi, ünnepi közgyűlésén.

A nap folyamán egyébként Japán Estet is rendeztek városunkban, délután öt órától a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár klubjában. Műsort adott a Liszt Ferenc Zeneiskola kamarakórusa (vezényelt: Popper Ágnes), fellépett Gesztelyi Nagy Judit zen szerzetes, kiállítást láthattak Komondi Miklós régi képeslapjaiból, s fotótárlat villantotta fel az elmúlt tíz év japán programjait.

A rendezvényt megtekintette Takamizu Hidero a Japán Nagykövetség kulturális attaséja és Toyukazu Kubota a nagykövetség főtanácsosa is.

Eredeti cikk itt >>>

 

Hétvégi muzsika több ország nyelvén

HARCSÁS JUDIT    2008.11.07. 16:00    www.kisalfold.hu

Győr–Varsó - A Győr kulturális életében jelentős szerepet vállaló Liszt Ferenc Zeneiskola ad hétvégén otthont a II. Lengyel Zenei Fesztiválnak.

Varsóból összesen ötvenen érkeznek a megyeszékhelyre, hogy a fellépések mellett megismerkedjenek a város nevezetességeivel. 

Szakács Erika, a Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatójaA 140 éves múltra visszatekintő győri zeneoktatás mindenképpen figyelemre méltó színfoltja a II. Lengyel Zenei Fesztivál, amely az évente megrendezett és a lengyel kisebbségi önkormányzat által támogatott Chopin-zongoraversenyekből nőtte ki magát, s vált a legtehetségesebb növendékek fesztiváljává. Szakács Erika, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója úgy véli, a program a tehetséggondozás részeként maradandó élményt, sikert nyújthat a diákok életében. 

– A programot a város vezetése és a lengyel kisebbségi önkormányzat is támogatja – tudtuk meg Szakács Erikától –, így természetes, hogy lengyel zeneszerzők művei is felcsendülnek. Ilyenkor ünneplik a lengyel függetlenség napját, így az évforduló előtt emígy is tisztelgünk. 

Dunaszerdahelyről, Szencről, Pozsonyból is várunk tehetséges növendékeket, s reményeink szerint a lengyel gyerekek is jól érzik majd magukat tanáraikkal együtt. 

Az igazgató szerint a bemutatkozás egyfajta kitekintést is jelent a nemzetközi művészeti oktatásra, arra, hogy ki éppen hol tart. Mindenesetre a győri növendékeket Varsótól Pozsonyig már jegyzik, sőt: egy lengyel fiatalember kifejezetten a fuvolás lányoknak írt zeneművet – ezt már hétvégén hallhatja a nagyérdemű. 

Ma este 6 órától lesz a fesztivál nyitókoncertje a zsinagógában, majd holnap délelőtt 10 órakor a zeneiskolában és délután 3-kor ismét a zsinagógában lépnek fel a legtehetségesebb növendékek.

 
Artisjus-díjas fuvolaművész

Kertics Dia  2008.01.07. 07:00

Győr - Szívvel-lélekkel tanít az a győri fuvolaoktató, aki kiemelkedő munkájáért az Artisjus Zenei Alapítvány díját vehette át december 14-én. Ő a mindig mosolygós és víg kedélyű Marosné Kovács Tünde, a Liszt Ferenc Zeneiskola tanárnője.

Rajonganak érte növendékei, több mint 20 diákja van a barátságos fuvolaművésznek. A négy évtizedes tanári pálya és zenekari munka után ma is a hangszerek és diákjai között érzi legjobban magát.

– A legtöbb ókori nép egyenesen az istenektől származtatta a fuvolát csodás hangja miatt. Önnek miért ez a hangszer a legkedvesebb?

– Hat évig hegedültem, nyolcéves koromtól zongorázni tanultam. Középiskolában kezdtem el fuvolázni. Ez maradt az örök kedvenc.

– A mindennapjait, az életét is bearanyozza a muzsika. Ennek a zeneszeretetnek van valami oka?

– Édesanyám zeneiskolában elméletet tanított, talán innét származik az az „őrület", ami az életem részévé vált. Negyven éve a Győri Filharmonikus Zenekar tagja vagyok, 1972 óta a Liszt Ferenc Zeneiskolában tanítok. A zene és a tanítás tud igazán kikapcsolni, olyankor tudom csak kizárni a külvilágot, és akkor a diákjaimnak és a zenének élek. Az osztálytermem a legkedvesebb hely a számomra.

 

– Diákjai rajonganak önért. Mi a titka? – Talán a családból örököltem azt a fajta képességet, hogy nagyon közel érzem magam a gyerekekhez. Bátran mondhatom, hogy ők is szeretnek. Hogy mi a kulcs? A rendszeres és a következetes munka. A növendékek kilencvenkilenc százaléka tehetséges, ha elő tudom csalogatni belőlük ezt a képességet, akkor a tanórákon kölcsönösen jól érezzük magunkat.

– Számos versenyről tért haza kiemelkedő eredménnyel. Melyik díjára a legbüszkébb a sok közül? – 1988 óta jegyzik a nevemet az országos eseményeken, de talán a mostani elismerést érzem a legkedvesebbnek. Fontosnak tartom a Jeney-díjat is, amit az országos fuvolástársaságtól kaptam.

– Ha egy mondatban kellene megfogalmaznia, akkor mit mondana legkedvesebb hangszeréről? – Megszólaltatja az érzéseimet és gondolataimat, kikapcsol ebből a rohanó, elhidegült világból.

Az Artisjus-díjas Marosné Kovács Tünde növendékeivel együtt (balról: Németh Erika, Rendi András, Kontor Dorina) örül az újabb elismerésnek. Fotó: Szük Ödön

Eredeti cikk a Kisalföld Online oldalain.
 

Zenei fesztivál a barátság jegyében

2007.11.13. 20:02

Győr - Győrben ugyan már tízéves hagyománya van a Chopin-fesztiváloknak, az I. Lengyel Zenei Fesztiválra azonban az elmúlt hétvégén vártak az ország minden részéből és Lengyelországból is tehetséges növendékeket. A tehetséggondozás mellett kiemelt célt jelentett a lengyel–magyar kultúra és zene ápolása – a barátság jegyében.

Szakács Erika, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója elmondta, az eddigi Chopin-versenyeket a lengyel kisebbségi önkormányzat finanszírozta, ám idén kiterjesztették a bemutatkozási lehetőséget a többi hangszeres növendék részére is.

– Itt tanultam Győrben, így – a tanítványomat kísérve – örömmel érkeztem – mondta el érdeklődésünkre Cseri Rita tanár. – Ma is figyelemmel kísérem a város életét, noha húsz éve a fővárosban élek. 

Kitűnő tanáraim – Simon Atala és Nagy Gábor személyében – ma is példaképeim, több tanácsuk a fülembe cseng. Készülünk az országos Chopin-zongoraversenyre, amelynek decemberben az iskolánk ad otthont. Emellett nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy Győrben is bemutatkozhatunk.

Győr és Varsó kapcsolata nem új keletű, a Wacevic zeneiskola meghívására a győriek már koncerteztek Lengyelországban, a viszontlátogatásra pedig most került sor. 

A közvetítésben, tolmácsolásban nagy szerepet vállalt a Győrben praktizáló dr. Joanna Walawska szemész főorvos, aki mindvégig kísérte a csoportot, s neki köszönhetően a lengyel diákok otthonosan érezték magukat Győrben amellett, hogy rabul ejtette őket a zsinagóga és a Rába-parti város megannyi szépsége.

 
Vadócba rózsát oltott

2007.05.30. 14:19

Muzsikával, szép szavakkal köszöntötték a hétvégén Győrött Barsi Ernőné Varsányi Ida nyugalmazott zeneiskolai tanárt. A 85 éves ünnepelt hangsúlyozta: élete során mindenkor hitéből merített erőt.

Már gyermekkorában elhatározta: tanítani fog. Így nem véletlen, hogy a nagy családjával – hozzátartozóival, egykori kollégáival, tanítványaival – közösen ünnepelt 85. születésnapjára Mécs László pap-költő soraival – „Vadócba rózsát oltok, / Hogy szebb legyen a föld" – invitálta vendégeit. Mert Barsi Ernőné Varsányi Ida ifjúkorától zenével, dallal „nemesítette" a rábízott tanítványokat

– Életem egyik legnagyobb boldogsága volt, mikor a győri konzervatóriumban elvégeztem a szolfézs–ének szakot, és attól kezdve nyugdíjba vonulásomig taníthattam diákjaimnak a szebbnél szebb műveket. Gyönyörűség a zene, öröm hallgatni és tanítani is – vélekedett lapunknak az ünnepelt. – A párommal is a muzsika hozott össze. Az énektanárom hívta el hozzánk Ernőt, aki a konzervatóriumban tanított, ahol én tanultam. Arra kérte, hogy hallgasson meg, hogyan énekelek. Nagyon izgultam, tetszik-e a produkcióm az ifjú „tanár úrnak". Úgy tűnt, elégedett volt velem. Később hallottam őt hegedülni, olyan szépen játszott, hogy kijöttek a könnyeim. Azt gondoltam: nekem ilyen férj kell, aki így, lélekből muzsikál. A jó Isten megadta!

Barsi Ernőné, a „rózsaoltó" büszkén újságolta: a zene szeretete unokáikban, dédunokájukban is él tovább. Jó hanggal, ígéretes zenei képességekkel áldotta meg őket a Teremtő.

– Például Botond unokánk, aki nemrég férjem jubileumi koncertjén nagyapjával együtt zenélt, gyerekkorában tőlem tanult meg zongorázni. Egy hónap alatt átvettük vele fél év anyagát. Igaz, utána fuvolára váltott, és örömömre olyan tanára volt, akit annak idején én tanítottam a zeneiskolában. Drága szüleim indítottak erre a szolgálatra, nekik köszönhetem a hitemet, a másokkal való törődés örömét. A hitem adott erőt a nehéz időkben is, és adott bizonyságot arról: nem vagyok egyedül, az örökkévaló vigyáz rám és a szeretteimre.           Eredeti cikk a Kisalföld Online oldalain.

Gülch Csaba

 
Fél évszázad a zeneoktatásért

2002.05.29. 14:19

Muzsikával ünnepelte önállóságának ötvenedik „ születésnapját ” a győri Liszt Ferenc zeneiskola. A jubileumi koncerten a legifjabbaktól az érett művészekig együtt szerepeltek az intézmény növendékei.

A hajdani Győri Állami Zeneiskola 1952 őszén vált ki a konzervatóriumból és városi támogatással önálló – nem szakképzés jellegű zenei továbbtanulásra is kiterjedő – intézményként működött tovább. Első vezetője Fodor Kálmán karnagy volt. Az ünnepi alkalomból róla is megemlékezett Szakács Erika igazgató, majd köszöntötte „ közvetlen " elődeit, dr. Nagy Miklóst, Czágásch Józsefnét, illetve Pintér Ferencet, a megjelent nyugdíjas tanárokat, és hálával szólt azokról az alapítókról, egykori pedagógusokról, növendékekről is, akiknek munkája nyomán a zeneiskola az elmúlt ötven évben gyarapodhatott, fejlődhetett.
Az igazgatónő megjegyezte: a mostani oktatók méltó utódok. Munkájuk sikerét bizonyítják azok az eredmények, amelyeket az iskola diákjai helyi és országos versenyeken elérnek. Tanárok, diákok egyaránt tevékenyen részt vesznek Győr zenei életében: városi ünnepségekhez kapcsolódva színvonalas műsorral szerepelnek, jótékonysági koncertekkel segítenek. Ez utóbbi szándékot igazolja, hogy az elmúlt években többször támogatták szereplésükkel a Gyermekek a Gyermekekért Alapítvány munkáját, illetve május 28-án nagy sikerű hangversenyt rendeztek, amelynek bevételével a kórház onkológiai osztályát segítik a zeneiskola oktatói, növendékei.
– A zeneiskola elsődleges hivatása, hogy maradandó élményekkel zeneértő és -élvező, érzelmileg gazdag, harmonikus egyéniségeket formáljon, neveljen. Az már „ csak " külön büszkeségünk, hogy intézményünk falai közül művészek, professzionális muzsikusok kerülnek ki – hangsúlyozta Szakács Erika igazgató.

Ezüst emlékérem

A zeneiskola jubileumi ünnepségén Balogh József polgármester a város nevében Zechmeister Károly ezüst emlékérmet adott át Bánki Horváth Sándornak, Czágásch Józsefnének, Kovacsicsné Megál Máriának, Princzinger Lászlónénak, Szakács Erikának és Törökné Marosi Évának.          Eredeti cikk a Kisalföld Online oldalán.

 

 

Nem esett messze az alma...  A legkiválóbb zenésznek bizonyult zongorapartnerével együtt Bede Fazekas Máté egy országos négykezes versenyen. A közismert, győri operaénekes fia és a szintén győri Mentes Júlia...  A Kisalföld cikke itt

 
 

Ajánlj Te is cikket, írj nekünk.

www.lisztzeneiskola.hu

Copyright © 2008 [Liszt Ferenc Zeneiskola AMI] Minden jog fenntartva - Módosítva:2013. május 28.

www.rifeng-hoszivattyu.hu