Liszt Ferenc Zeneiskola AMI és Tehetségpont
9022 Győr, Liszt Ferenc u 6.  Tel.: 0036 96 519-362  Email: iskola@lisztzeneiskola.hu
Aktuális Tanszakok Versenyek Hangversenyek Órarend Együttesek Események

 

Iskolánk Tehetségpont Comenius Szabályzatok Sajtó Fotók Linkek
 

Iskolánk története - Győr város zeneoktatása

Győr zeneoktatása 140 éves múltra tekint vissza, amelyben a Liszt Ferenc Zeneiskola 1952 óta önálló intézményként működik. Városunk magas színvonalú zenei életéhez kapcsolódva több mint 1000 növendéknek nyújtunk tanulási lehetőséget szolfézs, hegedű, gordonka, gordon, zongora, furulya, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, és további rézfúvós hangszereken, valamint ütő, gitár, szaxofon, magánének tanszakokon. A Liszt Ferenc utcai anyaiskolán kívül 9 kihelyezett tagozaton folyik a zenei nevelés. (Kodály Zoltán Általános Iskola, Nádorvárosi Közoktatási  Központ Óvoda és Általános Iskola, Marcalvárosi Közoktatási Központ, Gárdonyi Géza Tehetségfejlesztő Általános Iskola és Óvoda, Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda, Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, Móricz Zsigmond Általános Iskola, Váci Mihály Általános Iskola, Péterffy Sándor Általános iskola és Gimnázium.)

Alapfokú művészetoktatási intézményként mindenkori célunk az ifjúság személyiségformálása, az érzelmi és esztétikai nevelés, a zenei ízlés, érdeklődés, az igényesség megalapozása. Munkánk magas színvonalát bizonyítják a területi és országos zenei versenyeken nyújtott jó szereplések: növendékeink rendszeresen az élvonalban végeznek. Az utóbbi években továbbtanulásra jelentkezett tanulóink 100 %-át  vették fel zeneművészeti szakközépiskolákba. Számtalan olyan növendéket bocsátottunk pályára, akik Európa-szerte hangverseny-pódiumokon, zenekarokban, szakiskolai, főiskolai katedrán működnek. A tehetséggondozás érdekében együttműködésre törekszünk a város óvodáival, általános iskoláival, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolával. Intézményünk évtizedek óta nyújt lehetőséget a Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének hallgatói számára óralátogatásokra és tanítási gyakorlatra. Ápoljuk a kapcsolatot a helyi Filharmonikus Zenekarral.

Jelentős részt vállalunk Győr kulturális életében. Évente rendezzük meg a nagy múltú Ifjú Muzsikusok Fesztiválját, amelyen Vas, Veszprém, Zala, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye több mint 300 zeneiskolás növendéke méri össze tudását szakavatott zsűri előtt. 1994-ben országos ütőversenyt indított útjára iskolánk, amely 2005-től Maros Gábor Országos Szóló- és Duó Verseny néven várja a vetélkedni kívánó tanulókat. A következő verseny 2009 áprilisában kerül megrendezésre. A helyi Lengyel Kisebbségi Önkormányzattal karöltve évi rendszerességgel rendeztük meg a Chopin-zongoraversenyt. Ezt a többi hangszerre is kiterjesztett Lengyel Zenei Fesztivál váltotta fel. Kulturális rendezvényeken a Liszt Ferenc Zeneiskola Növendékzenekara méltóképpen reprezentálja iskolánkat és Győr városát. Növendékeink elismert szereplői a Városházán adott jótékonysági hangversenyeknek. /„Gyermekek a gyermekekért”, „Összefogás az életért” az onkológiai betegek javára, „Szeretet Napok” a dévai árvákért/.

Az iskola a zeneoktatáson túlmenően mindenkor szerepet vállalt a város kulturális és társadalmi életében. Az iskolában heti rendszerességgel tartunk növendék-hangversenyeket, gyakran kérik fel tanulóinkat az általános iskolák, illetve a város egyéb intézményei arra, hogy muzsikálásukkal színesítsék rendezvényeiket.

Versenyek: Az intézmény növendékei nagy sikerrel szerepelnek városi, megyei, regionális és országos versenyeken.

 

Liszt Ferenc élete (adatok a Magyar Életrajzi lexikonból)

 

www.lisztzeneiskola.hu

Copyright © 2008 [Liszt Ferenc Zeneiskola AMI] Minden jog fenntartva - Módosítva:2013. január 18.

www.rifeng-hoszivattyu.hu