Liszt Ferenc Zeneiskola AMI és Tehetségpont
9022 Győr, Liszt Ferenc u 6.  Tel.: 0036 96 519-362
Aktuális Tanszakok Versenyek Hangversenyek Órarend Együttesek Események
                Vonós  
                Fúvós  
                Ütős  
                Kórus  
Iskolánk Tehetségpont Comenius Szabályzatok Sajtó Fotók Linkek
 
Együttesek: Kamarakórus
 
 

 

Kocsár Miklós Salve Regina című művét a győri Liszt Ferenc Zeneiskola kamarakórusa adja elő, vezényel Popper Ágnes

 
Győriek a 4. Wilanowi Zeneiskolai fesztiválon

 A győri Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei 2009. június 10-14-ig részt vettek Varsóban a 4. Wilanowi Zeneiskolai fesztiválon. A következőkben a résztvevő fiatalok által küldött két élménybeszámolót közlünk:                     
Szerkesztő 
A korai indulás ellenére az egész csapat izgatottan állt a Városháza parkolójában. Mikor felszálltunk a buszra, rájöttünk, hogy valószínűleg Győr legjobb buszával utazhatunk. Ezt mi egyáltalán nem bántuk, hiszen az utazás elég hosszúnak ígérkezett. 
A kissé álmatag légkör ellenére is jól telt a buszozás. Kórusvezetőnk (Ági néni), hogy önbizalmunkat növelje, lejátszatta zsinagógai szereplésünk felvételét. Nem mondanám, hogy hamar, de eltelt az a 12 óra amíg odaértünk, nevetgéléssel, beszélgetéssel és filmnézéssel. Mire megérkeztünk már sötét volt. Ez sem hátrány akkor, amikor az ember fáradt. Elkértük a szobakulcsokat és azonnal elmentünk lefeküdni. 

Másnap Járóka Sanyiért izgulhattunk, de fölöslegesnek bizonyult, mert kiválóan muzsikált. A csütörtöki koncert látvány szempontjából sem volt mindennapi, hiszen szabadtéren zajlott.
A másnapi programban pedig már mi is szerepeltünk. Mindenkiben benne volt az a megtisztelő érzés: Váó! Egy ilyen nagyszabású nemzetközi fesztiválon énekelhetek! Igyekeztük a legjobbat kihozni magunkból. Remélem sikerült.
Szombaton kirándultunk egyet a koncert előtt. Megnéztünk egy csodaszép parkot, Chopin szülőházát és a templomot, ahol a szívét őrzik.
A sok varsói látványosság mellett természetesen a lengyel csokinak is szenteltünk némi figyelmet. Jól bevásároltunk belőle otthonra is. Szombati fellépésünk még jobbra sikerült, és zongoristáink is remekeltek. De nem csak saját szerepléseink miatt volt érdemes elmenni. A külföldi zeneiskolák növendékeinek és profi zenészeinek produkciói is maradandó élménnyé váltak. 
Utazásunk végén fájó szívvel búcsúztunk Varsótól és a fesztiváltól. A sok tapasztalatot, amit utunk során gyűjtöttünk külföldi zenésztársainktól, megpróbáljuk itthon is hasznosítani. Mikor hazaértünk, és sor került a búcsúzásra, ráébredtünk, hogy nem csak diáktársaink, hanem szeretett Tanáraink és Igazgatónőnk is egyaránt hiányozni fognak a nyáron. Úgy érzem, sokáig emlegetni fogjuk ezt az utazást. 

Vaczula Anna és Papp Vivien 

„Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.” – szól lengyelül a híres mondás, miszerint lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát. Talán ez a mondat is egy alapköve a mostanában egyre szorosabbá váló lengyel - magyar barátságnak, melyet volt szerencsém megtapasztalni idén nyáron Varsóban, a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeként. 
Immár negyedszerre került sor a Varsói Nemzetközi Zeneiskolai Fesztiválra, s mi, győriek voltunk a szerencsések, akik képviselhettük Magyarországot. Persze sok más országból is voltak résztvevők, úgymint németek, kik ütős együttesükkel; s szlovákok, kik fúvósaikkal léptek fel. Többen igyekeztek egy kis csipetet megmutatni a saját kultúrájukból, mint például az ukránok, nemzeti hangszerükkel a bandurával és népi dallamaikkal, s a fehéroroszok a ciripelő hatású balalajkával. A lengyelek pedig a színvonalas előadásaikon felül jó házigazdák is voltak. Na de mi is odatettük magunkat, hiszen minden napra jutott egy fellépés; és nem csak a diákok, hanem tanáraink játékát is hallhattuk. 
A nyitókoncerten nagy sikert aratott Járóka Sándor hegedűjátéka Böhm: Moto perpetuojával, s elhozta a lengyeleknek a Hullámzó Balaton érzését tanára, Baranyai István. Zeneiskolánk kamarakórusa kétszer is felléphetett Popper Ágnes vezényletével, úgyhogy ápolniuk és fagylaltmentesíteniük kellett a torkukat például Wolf Péter: Ave Mariajához. Későbbiekben fellépett Mentes Júlia és Bede Fazekas Máté, s előadták zongorán Rachmaninov: Olasz polkáját; majd Fekete Klaudia tanárnő csellón Popper: Tarantelláját. További fellépők, illetve felkészítő tanárok Pál Tibor, Pálné Rácz Edina, Gosztola Tünde és Horváth Erika voltak
Ha már Lengyelországban voltunk, nem hagyhattuk ki Chopin átfogó, mondhatni teljes megismerését a szülőházától kezdve a zenéjén át egészen a szívéig, melyet a varsói Szent Szív templomban őriznek.
Az utazásért és a lehetőségekért köszönettel tartozunk Szakács Erika igazgatónőnek, s persze a házigazdáknak, hisz nagyon sok jó élménnyel tértünk haza, annyira, hogy szinte el is felejtettem, hogy másnap érettségi.

Mentes Júlia

 
A zeneiskola kórusa énekel a győri Bazilikában a Dévai árvák javára tartott hangversenyen

 vissza

www.lisztzeneiskola.hu

Copyright © 2008 [Liszt Ferenc Zeneiskola AMI] Minden jog fenntartva - Módosítva:2012. október 10.

www.rifeng-hoszivattyu.hu