Iskolánkról
   Tanszakok
   Híreink 
   Események
   Együttesek
   Versenyek
   Házirend
   Tandíj...
   Fényképek
   Újságcikkek
   Linkek

Nem esett messze az alma...

www.kisalfold.hu 2009.05.07. 16:00

Győr - A legkiválóbb zenésznek bizonyult zongorapartnerével együtt Bede Fazekas Máté egy országos négykezes versenyen. A közismert, győri operaénekes fia és a szintén győri Mentes Júlia nem zenei pályán folytatja az életet: a zongora hobbijuk marad, jóllehet játékukról a laikusok is szuperlatívuszokban beszélnek.

Csak háromévente rendezi meg az oktatási minisztérium Balassagyarmaton ezt a zongoraversenyt, amelynek területi válogatóin 87 iskola és 248 páros mérte össze zenei technikai tudását, míg a döntőben 108-szor „négy kéz" csapott a billentyűk közé. Korcsoportjában a győri páros játékát ítélte legjobbnak a zsűri, amely olyan jól csengő nevű zenészekből, tanárokból állt, mint Eckhardt Gábor, Kerek Ferenc vagy a győri Spiegel Marianna. A versenyzőknek egy romantikus és egy szabadon választott művet kellett játszani.

Két révais fiatalról van szó, akik sajátos módon találtak egymásra a zongora előtt: zenetanáraik házassága révén. Pálné Rácz Edina a tizenhét éves Bede Fazekas Mátét, Pál Tibor pedig a most érettségiző Mentes Júliát tanítja, mind a ketten a Liszt Ferenc Zeneiskola továbbképzős diákjai. Amit előadtak: Rachmaninov Olasz polkája és egy Mozart-szonáta. Mozartot jól játszani igen nagy kihívás, Mentes Júlián és Bede Fazekas Mátén kívül csak egy páros vállalkozott rá – mondták el tanáraik, akik egyébként felkészítői különdíjat kaptak a zsűritől.

A „Hogyan tovább?" kérdésre egyértelmű válasz érkezett mind a két diáktól: Júlia az ELTE anglisztika szakán, Máté az orvostudományi egyetemen szeretne tanulni, a zenét megtartanák hobbinak. Mátét természetesen kérdeztük arról, hogy örökölte-e édesapjától, Bede Fazekas Csabától a zenei tehetséget, s főleg az érdeklődést. A Révai-gimnázium diákja elmondta: soha nem érzett kényszert, mivel édesapja a legkevésbé sem erőltette, hogy zeneiskolába menjen, s főleg azt nem, hogy ezen a pályán

Bede Fazekas Máté és Mentes Júlia

Tanárok és tanítványok: Balról Pál Tibor, Mentes Júlia, Bede Fazekas Máté és Pálné Rácz Edina. Fotó: H. B. E.

próbáljon meg érvényesülni. Viszont természetes, hogy az egész gyerekkorát a színházban töltötte, az opera iránt érzett szerelem pedig ragadós volt. A fiú egyébként tagja egy győri – egyelőre név nélküli – együttesnek is, de hogy végképp ne tudjunk skatulyát húzni rá: gitárosként.

 

www.esb-hoszivattyu.hu